Vriendinnen die energie kosten? Zo kun je ermee omgaan!

Vriendschap / 15 augustus 2019
Vriendinnen die energie kosten? Zo kun je ermee omgaan!
Shutterstock
Wist je dat de vijf mensen die je het meeste omringen, degenen zijn die de meeste invloed op jou hebben? Een simpele oefening voor jezelf maakt snel duidelijk wie jou energie geeft en wie je uitput. Je herkent ze wel: die mensen waarbij je je snel ‘moe’ voelt. En het soms ook letterlijk bent na een paar uur met ze doorgebracht te hebben. Dit type personen noem ik energievreters.

Kenmerken energievreters:

  • Ze voelen zich altijd onbegrepen
  • Ze zijn zelden echt geïnteresseerd hoe het met jou gaat
  • Ze zijn vaak negatief ingesteld
  • Ze praten alleen over zichzelf
  • Ze maken van elke mug een olifant

Om je patroon met dit type mensen blijvend te doorbreken, is het zaak om duidelijk je grenzen aan te geven. Subtiele hints komen vaak niet aan. Het is lastig om dit aan te pakken als je dat niet eerder hebt gedaan.

Negatieve energie vermijden

Je kunt vitaliteit zien als een basisenergie. Verbruik je te veel negatieve energie, dan gaat dit ten koste van je vitaliteit & welzijn. Van veel positieve energie voel je je juist nog energieker & vitaler. Wat kun je nu doen om zo min mogelijk last te hebt van diegene die je energie kosten?

3 praktische tips

  1. Blijf niet meegaan met de ander als dat niet goed voor je voelt: Het is normaal dat we allemaal weleens klagen en ons hart luchten. Maar als iemand bezig blijft en het vervelend wordt? Geef je grenzen aan en roep het een halt toe. Zeg ‘Nee’ waar nodig en sta op je strepen. Soms best lastig; maar hoe vaker je het doet, hoe gemakkelijker het wordt.
  2. Maak gericht gebruik van stilte in een gesprek. Een vreemde tip misschien, maar soms is stilte echt een oplossing. De ander wordt hierdoor namelijk aangezet om echt bij zichzelf te blijven en na te denken. Deze tip werkt goed als je bij voorbaat al weet dat de energievreter je boodschap niet ‘wil’ horen.
  3. Last but not least: omring je voornamelijk met mensen waar je energie van krijgt. Neem -daar waar mogelijk- afstand van mensen die je energie kosten. Dit is de beste en meest eenvoudige remedie om je energieniveau in balans te houden.

Zelf aan de slag

De tips lijken open deuren, maar het is soms best lastig om je grenzen aan te geven. Realiseer je dat er niets ergs gebeurt als je jouw grenzen aangeeft. Of als je 'nee' zegt. Zorg ervoor dat jijzelf altijd op de eerste plaats komt. Natuurlijk kan het zo zijn dat de ander dit niet accepteert. Onthoud goed dat dit altijd de verantwoordelijkheid van die ander is; en niet die van jou.

Breng voor jezelf eens in kaart wie jou energie geven en energie kosten. Ga dan aan de slag met bovenstaande tips. Probeer het stapje voor stapje uit. Succes!


Deel dit:

Geschreven door: Suzanne Aslander - www.vitality4her.nl

Suzanne Aslander

Hoi, ik ben Suzanne Aslander en ik blog met veel plezier op vriendinnenonline.nl over alles wat met vitaliteit & stressvrij leven te maken heeft. Graag deel ik mijn ervaringen, mijn expertise en mijn beste tips met jou over alles wat samenhangt met jouw vitaliteit. Denk aan: persoonlijke groei, werk/privé-balans, stress, piekeren, beweging, voeding, hormonen, me-time en je passie volgen. Ik heb een eigen bedrijf en ben werkzaam als vitaliteit expert voor vrouwen (adviseur / coach). Mijn missie is om vrouwen de regie op hun leven te laten (her)pakken, zodat ze weer bewust & vitaal genieten. Get re-energized!Lees meer over deze blogger

Reacties (0)


Je bent nog niet ingelogd. Log in of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Reageren zonder inlog kan ook:

Hoeveel is 5 + 1 ?

VRIENDINNEN MAAK JE ZO ONLINE!

Welkom op het grootste vriendinnenplatform van Nederland. Je kunt hier op een gemakkelijke en vrijblijvende manier nieuwe vriendschappen sluiten en jouw vriendenkring vergroten. 

registreer direct

Gesloten vriendschappen

223584

Nieuwe leden

10-08-2020
10-08-2020
09-08-2020
09-08-2020

share op instagram     share via facebook     share op twitter     share op pinterest     share op bloglovin