Heidy op Instagram: "Ik voel me wel eens eenzaam"

Vriendschap / 26 april 2019
Heidy op Instagram: "Ik voel me wel eens eenzaam"
Een tijdje geleden deelde Heidy open en bloot op Instagram dat ze zich wel eens eenzaam voelt. Dapper en kwetsbaar tegelijk. Want zullen anderen nu gaan oordelen en wat gebeurt er eigenlijk als je zoiets zegt? Waarom is ze eenzaam en wat voelt ze dan? Wij gingen met haar in gesprek en haar verhaal was ontwapenend.

Even voorstellen

Heidy is 37 jaar en heeft een eigen bedrijf als lifecoach waarbij ze anderen begeleid met bijvoorbeeld met o.a. afvallen door het veranderen van de mindset. Ze gaat je bewust maken, wat je aan het doen bent, want zodra je je bewust bent van je gedrag, dan kan je wat gaan veranderen. Maar ook helpt ze haar klanten met het waarmaken van dromen, bijvoorbeeld van alleen op vakantie gaan tot een eigen bedrijf opzetten. Het heeft allemaal te maken met gaan voor wat je wil, ondanks je eigen twijfel of de meningen van anderen.

Heb jij veel vriendinnen?

Ik heb zo'n 6 goede vriendinnen waarmee ik het leuk vind om af te spreken, dan gaan we meestal wandelen of even wat eten. Maar we hadden laatst ook het idee gevat om een keer te gaan poulen of bowlen ofzo. De één zie ik wekelijks, de ander maandelijks. De frequentie vind ik eigenlijk nog niet zo belangrijk, als je maar eerlijk alles tegen elkaar kunt zeggen. Ook als het vervelend is. Eerlijkheid en openheid staan voor mij wel centraal in een vriendschap.

Aantal vrienden

Toch ben ik ervan overtuigd dat het aantal vrienden eigenlijk niets zegt, want je kunt ook mensen om je heen hebben die jou energie kosten. En dan loop je daar alleen maar op leeg. Dus dan kun je beter 1 of 2 goede vriendinnen hebben, dan meerdere waar je eigenlijk weinig energie uit haalt.

Toch voel je je wel eens eenzaam, hoe denk je dat dat komt?

Klopt, ik voel me af en toe wel eens eenzaam. Gelukkig niet heel vaak hoor. Ik denk dat er meerdere dingen aan ten grondslag liggen. Ik ben bijvoorbeeld single en doordat ik zzp'er ben, werk ik ook veel alleen. In principe vind ik dat meestal ook wel fijn, ik ben ook namelijk introvert. Maar als er dan een paar dingen tegenvallen op het gebied van mijn werk of als ik soms veel mensen samen zie, dan kan dat gevoel ineens worden aangewakkerd.

Dan kan dat ineens bij elkaar komen en een gevoel van eenzaamheid oproepen. 

Ik heb niet altijd door dat het dat is, maar dan voel ik me een beetje neerslachtig. Zodra ik dan ga nadenken waardoor dat komt en dan besef ik ineens dat het daar wel eens vandaan kan komen.

Zijn er dan dingen die je doet om het gevoel te verminderen?

Eigenlijk is het nog beter om het te voorkomen, dan om het te ver te laten gaan. Dat kan ik doen door bewust afwisseling op te zoeken. Dus als ik dan te vaak alleen ben, dan is het wel slim om met iemand een afspraak te maken. Maar dan moet je jezelf wel een beetje kennen, weten wanneer je dat nodig hebt. Eigenlijk voordat het te laat is en ik in dat eenzame gevoel terecht kom.

Eenzaamheid mag er ook zijn

Als ik me sip of eenzaam voel dan vind ik het ook belangrijk dat het er even mag zijn, dat ik die emoties mag voelen. Dan zet ik even een serie aan of zoek andere afleiding en dat helpt dan wel. Je hoeft het gevoel niet altijd weg te drukken.

En natuurlijk is het ook belangrijk om het te delen met anderen. Probeer er open voor uit te komen, vertel het eens tegen een familielid of een vriendin. Ik heb het toen dus publiekelijk gedeeld op social media en kreeg daar best veel reacties op. Een vriendin zei gelijk dat ik altijd mocht langskomen. Heel lief natuurlijk, maar dat is niet altijd nodig. Het is soms gewoon al fijn als je het kan vertellen tegen iemand, we hoeven niet gelijk een oplossing te zoeken.

Eenzaamheid hoeft ook niet perse iets te zeggen over het wel of niet contact hebben met mensen. Je kunt je ook eenzaam voelen binnen een relatie, het gaat om verbinding maken. Met andere mensen of met juist met jezelf.

Heerst er nog steeds een taboe op eenzaamheid denk je?

Ja, ik denk dat mensen het nog wel lastig vinden om ervoor uit te komen. De maatschappij is toch ingesteld op oplossingen zoeken en problemen de wereld uit helpen. Dus dan mag het er eigenlijk niet zijn.

Toen ik het op Instagram gedeeld had, was er ook iemand in het het dorp die me aansprak: "Dit moet je maar niet meer doen, je wilt toch niet zielig zijn."

Heb je nog tips voor anderen?

Mijn tip die ik aan anderen wil geven is om ook dingen alleen te gaan doen. Zo word je niet afhankelijk van anderen en of zij wel of niet kunnen. Ik ga alleen op vakantie of alleen wandelen en als ik alleen uit eten zou willen gaan dan laat ik me tegenwoordig ook niet meer tegenhouden.

Wat ook kan helpen is een lijstje te maken met dingen die jou helpen wanneer jij je vervelend of eenzaam voelt. Dan kun je deze er op zo’n moment bij pakken, zodat je afleiding hebt. Waar word je blij van? En dan liever ook dingen opzetten wat niet met eten te maken heeft, zoals bijvoorbeeld lezen, wandelen, serie kijken, iemand bellen. Ontdek wat voor jou werkt.

Ook denk ik dat het heel belangrijk is om het met iemand te delen. Dan kan een familielid, vriendin zijn of juist iemand die wat verder weg van je staat. Mocht dat nog een te hoge drempel zijn, dan kun je eens een brief aan jezelf schrijven. Wat zou je eigenlijk willen vertellen?

Als het structureel terugkomt, ga eens kijken waarom het er is. Mis je iets of iemand? En zo ja, ga daar oplossing voor zoeken. Bijvoorbeeld door in beweging te komen, boek eens een proefles ergens. Of door een mooi platform zoals Vriendinnenonline.nl, waar je nieuwe mensen kunt ontmoeten. Er zijn zoveel mogelijkheden tegenwoordig, maak daar gebruik van. Kijk waar jouw behoeftes liggen en probeer daarmee in beweging te komen. Succes!


Deel dit:

Geschreven door: Redactie


Reacties (2)


Je bent nog niet ingelogd. Log in of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Reageren zonder inlog kan ook:

Hoeveel is 5 + 1 ?

VRIENDINNEN MAAK JE ZO ONLINE!

Welkom op het grootste vriendinnenplatform van Nederland. Je kunt hier op een gemakkelijke en vrijblijvende manier nieuwe vriendschappen sluiten en jouw vriendenkring vergroten. 

registreer direct

Gesloten vriendschappen

223166

Nieuwe leden

03-08-2020
02-08-2020
02-08-2020
01-08-2020

share op instagram     share via facebook     share op twitter     share op pinterest     share op bloglovin

Op het forum