De salariskloof tussen mannen en vrouwen

Daily life / 04 januari 2020
De salariskloof tussen mannen en vrouwen
Shutterstock
Laatst kwam ik online een artikel tegen over de verschillen van inkomen tussen mannen en vrouwen. Je zou verwachten dat het gat aan het dichtgroeien is en mannen en vrouwen steeds meer hetzelfde gaan verdienen. Het tegendeel blijkt waar. Het verschil is de laatste jaren alleen maar groter geworden, zo blijkt uit onderzoek van weekblad Intermediair en Nyenrode Business Universiteit. Hoe dit kan in deze tijd blijft me verbazen, aangezien we juist zulke grote stappen hebben gezet op het gebied van vrouwenrechten.

Diverse oorzaken

Er zijn diverse redenen waarom deze salariskloof nog steeds bestaat. Allereerst worden mannen gezien als vechters die de baan en een gewenst salaris niet laten lopen. Dit, terwijl er bij vrouwen al snel wordt gedacht dat ze tevreden zijn zodra ze het bericht krijgen dat ze aangenomen zijn.

Onderhandelen

Wanneer mannen niet tevreden zijn over hun salaris zullen zij een stuk eerder gaan onderhandelen dan dat vrouwen doen. En dit blijkt de grootste reden te zijn van de zogenoemde salariskloof. Dus als je jezelf hierin herkent: stap naar je baas en vraag of hij tijd voor je kan vrijmaken om in gesprek te gaan over je salaris. Zorg wel dat je goed voorbereid bent en met een sterkte onderbouwing om tafel gaat.

Ziekte en zwangerschap

Tot slot speelt het krijgen van een kind ook een rol in het verschil in salaris, vaak omdat vrouwen (tijdelijk) hun werk neerleggen als ze zwanger zijn of net een kind gekregen hebben. In verhouding zullen vrouwen vaak ook minder gaan werken.

Daarnaast zijn vrouwen over het algemeen eerder overwerkt of vallen in een burn-out. Dit kom doordat vrouwen het vaak lastiger vinden om hun grenzen aan te geven of om nee te zeggen. Door ziek thuis te zitten, loop je uiteindelijk ook salaris mis.

Zonde, want we zijn vaak zo hard voor onszelf. Sta liever even stil bij wat je allemaal doet en of het realistisch is. Voel je dat je tegen een grens aanloop of structureel vermoeid bent? Kijk eens of je dit kunt voorleggen aan je baas en of je tijdelijk een stapje terug kunt doen.


Deel dit:

Geschreven door: Redactie


Reacties (0)


Je bent nog niet ingelogd. Log in of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Reageren zonder inlog kan ook:

Hoeveel is 5 + 3 ?

VRIENDINNEN MAAK JE ZO ONLINE!

Welkom op het grootste vriendinnenplatform van Nederland. Je kunt hier op een gemakkelijke en vrijblijvende manier nieuwe vriendschappen sluiten en jouw vriendenkring vergroten. 

registreer direct

Gesloten vriendschappen

229994

Nieuwe leden

23-11-2020
23-11-2020
22-11-2020
22-11-2020

share op instagram     share via facebook     share op twitter     share op pinterest     share op bloglovin