Je hoofd leegmaken doe je zo!

Body & Mind / 31 oktober 2019
Je hoofd leegmaken doe je zo!
Shutterstock
Je kent het vast wel: de hele dag door poppen gedachten op in je hoofd over dingen die je nog moet of wilt doen. Of je krijgt geweldige ideeën die je verder wilt uitwerken. Wat dacht je van binnenkomende e-mail en appjes waar een actie op moet volgen?

En laten we de bekende sociale netwerken niet vergeten. Zoals: Facebook, LinkedIn, Instagram en Pinterest. Daarnaast heb je de dagelijkse dingen die moeten gebeuren, deadlines op je werk … je hoofd loopt waarschijnlijk nú al over als je eraan denkt.

Stress

Wist je dat je ook onbewust met al die informatie bezig bent? Dat kost energie en kan stress veroorzaken. In deze blog deel ik een manier met je om echt rust te creëren in al die gedachtes en taken. Dat doe je door je hoofd letterlijk leeg te maken. Hoe je dat doet? Met de mindsweep: kleine moeite, groots effect!

Tijd is kostbaar

Je denkt er waarschijnlijk nooit over na. Maar tijd is een schaars goed: je hebt het namelijk maar één keer tot je beschikking. Tijd is zelfs kostbaarder dan geld, want verloren tijd kun je niet terugverdienen / krijgen. Misschien is dit wel een eyeopener voor jou. Besteed je tijd dus per direct zo zinvol en efficiënt mogelijk.

De mindsweep

De term mindsweep komt van David Allen, auteur van het boek Getting Things Done. Dit is één van de belangrijkste acties van zijn GTD-methode. Deze methode leert je om jezelf beter te organiseren. En dan gaat het er vooral om dat je al die overload aan informatie kunt omzetten in actiepunten.

Wist je dat hoe meer gedachten je opschrijft, hoe minder gedachten er in je hoofd blijven ronddwalen? Een mindsweep hoeft maar een paar minuten te duren, maar het heeft meteen effect.

Hoe dan?

1: Schrijf je to do's op
Pak een groot vel papier. Schrijf hier al je acties (TO-DO's) op (groot en klein, lange termijn en korte termijn). Schrijf ook je angsten, paniek, verlangens, gevoelens, boosheid … op. Alles. Letterlijk álles schrijf je op. Denk er niet bij na. Schrijf tot je leeg bent, tot je niks meer weet. Ga hiermee door tot je echt geen acties meer kunt bedenken. Dit kan wel even duren.

2: Onderverdelen
Vervolgens schift je alle items op de tijd die het je kost om ze uit te voeren. Verdeel ze in korte klussen (gereed in een kwartier) en langere klussen. Deze klussen verwerk je op die manier in een takenlijst.

3: Mapjes
Tenslotte ga je deze taken en zaken ordenen in door jou zelf benoemde ‘mapjes’. Denk aan een map “Urgent’, een map ‘Komende week’ en een map ’Komende maand’. De mapjes zijn natuurlijk leuk, maar de taken die in die mapjes staan, zet je in je agenda als concreet actiepunt. Zo voer je ze ook daadwerkelijk uit.


Kortom: een mindsweep werkt stress verminderend, het maakt je hoofd leeg en het creëert ruimte en rust. Wie wil dat nu niet? Begin vandaag meteen met jouw mindsweep. Succes!


Deel dit:

Geschreven door: Suzanne Aslander - www.suzanneaslander.nl

Suzanne Aslander

Hoi, ik ben Suzanne Aslander en ik blog met veel plezier op vriendinnenonline.nl over alles wat met vitaliteit & stressvrij leven te maken heeft.

Graag deel ik mijn ervaringen, mijn expertise en mijn beste tips met jou over alles wat samenhangt met jouw mentale en fysieke vitaliteit. Denk aan: persoonlijke groei, werk/privébalans, stress, piekeren, beweging, voeding, hormonen, me-time en je passie volgen. Ik heb een eigen bedrijf en ik begeleid vrouwen om de regie op hun leven te (her)pakken, zodat ze weer bewust & vitaal genieten. Dat doe ik zowel live (workshops en trainingen) en via mijn online programma’s.

Ga samen met mij voor ‘less stress & more happiness’! Daarnaast ben ik auteur van het boek ‘Zorg met zin: handboek voor de vitale & bevlogen zorgprofessional.Lees meer over deze blogger

Reacties (0)


Je bent nog niet ingelogd. Log in of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Reageren zonder inlog kan ook:

Hoeveel is 5 + 3 ?

VRIENDINNEN MAAK JE ZO ONLINE!

Welkom op het grootste vriendinnenplatform van Nederland. Je kunt hier op een gemakkelijke en vrijblijvende manier nieuwe vriendschappen sluiten en jouw vriendenkring vergroten. 

registreer direct

Gesloten vriendschappen

226380

Nieuwe leden

21-09-2020
21-09-2020
21-09-2020
21-09-2020

share op instagram     share via facebook     share op twitter     share op pinterest     share op bloglovin

Op het forum